Bona 2009 12 16

Disciplin: Dressyr

Inspirationskälla: Jens Fredriksson-clinic, Vreta 2009-12-15

Igår var jag på clinic med han den där, han visade lite unghästar 4-6 år och berättade om dem, mest skulle han väl missionera om KY-Unghästutbildaregrejen på Flyinge men det blev mycket hästprat. Han sa massa bra saker så idag fick Bona vara försökskanin. Det var ungefär -150° ute så jag hade ingen känsel i fingrarna och fältet var ganska tungt med endel snö men Bona var duktig. Började med lite volter i skritt och trav och bara kände in sitsen, rätt upp och ned, släppa ner skänklarna och slappna av. Handlederna raka och händerna framför sadeln över manken. Jens tyckte att man skulle börja varje dag med att ta 20 min till att stämma av sitsen. Han jämförde det med en musiker som stämde sin gitarr innan han börjar spela.

Därefter jobbade vi med att hitta yttersida, visserligen var det unghästar som var temat igår men mycket var nog nyttigt för Bonis med. På volten skulle man rida utåtställd tills hästen tog stöd på yttertygeln. Då fick man höja innerhanden lite och ställa inåt och sen ställa utåt igen så fort hästen släppte stödet. Så de gjorde vi och det var faktiskt väldigt effektivt, ponnihest samlade sig lite mer och blev väldigt mjuk och fin. På volten skulle man också tänka på hur man satt. Vanligt var att man satt och tittade inåt i voltet av vilket resultatet blev att hästens bakdel slirade ut och den hamnade på dubbla spår. Där kände jag igen mig, speciellt på Bona så jag tittade lite rakt fram-utåt istället för att få lite mer vikt på ytter sittben och vips blev det bra också och Bona började spåra :p Tänk vad lätt det är ibland.
I galoppen tyckte Jens att unghästar gärna kunde gå utåtställda eftersom det är så de hittar sin naturliga balans. En övning man kunde göra för att få med bakbenen var att rida som ett ess. I hörnen skulle man ställa utåt och samla upp hästen ganska mycket, ställa tillbaks och rida fram.

Han pratade mycket om ryttarens händer och hur man inverkar med dem. Ett bra sätt att tänka för att lossa nacken på hästen var att låsas man gröpte ur en melon med en sked. "Skedhanden" lossar. Och så skulle man rida med "bra" händer, och det kunde man kolla om man gjorde genom att ge hästen tygeln och sen plocka upp den igen. Om hästen var avslappnade då och tog stöd igen var det bra.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0