Lavella 2010 01 26

Disciplin: Dressyr

Tränare: Mia

 

Fiiin hest idag! Öppnorna var åt helvete, ingen tvärning kontra waaay för mycket tvärning, noll ställning, noll bjudning. Hm. Det är bara att kämpa på, lite mer kroppskontroll för min del och komma ihåg ytter. Rider man öppna på långsidorna funkar det rätt bra att lägga en volt när hon blir för rak och fortsätta ur det, gasa på längst kortsidan och upp med blicken. Jobbade lite övergångar trav-skritt. Där måste jag bli noggrannare med att rida genom hela övergången, behålla bjudningen i skritt och inte låta ponni bli rak i övergångarna. Det blir gärna lite att hon bara stoppar upp när man saktar av istället för att göra det mjukt.

 

Men som sagt; fiiin hest! Galoppen var kalas idag! Förut har jag knappt haft kontroll på den, har behövt rida i ett ganska högt tempo för att orka hålla igång ställningen i höger varv har inte vart igenom för fem öre. Men idag! Ay carumba! Hon var fin, fattningarna var fina, jag kunde rida galoppen, variera den, öka, samla, öka igen. Gosh! Avbrotten dock, samma problem som i trav-skritt fast värre. Mia tyckte att jag var lite för snabb och bara bryter av, samtidigt som ponni gärna vill föregå en lite. Sååå, vad jag skulle göra var att förbereda ordentligt, och sen vänta. Inte låta Lavella föregå mig, inte ha för brottom själv. När tiden är mogen ska man bara släppa ner benen och "vrida bäcknet till trav". Alltså, i galoppen sitter man med inner sittben lite framför vänster, och i trav sitter man rakt. Fick till en riktigt fin övergång innan vi slutade. Ska se till att smygöva på Bona tills nästa gång.


Bona Tomas Torgersen-kurs 2010 01 24

Disciplin: Hoppning
Tränare: Tomas Torgersen

Vi började passet med att trava hästarna längst spåret. På den ena långsidan skulle vi lägga två små volter och mellan dem trycka på hästarna lite extra. På den andra långsidan la vi en lite större volt över tre bommar. Jag fick inte igenom ställningen på Ponni i vänster varv men Tomas tyckte att jag skulle fokusera mer på att hon skulle vara fram för skänkeln. Efter ett par varv med lite mer tryck blev hon mjukare. I höger varv var hon fiiiin. Vi gjorde samma övning i galopp men med en ordentlig ökning mellan de två små volterna. Här fick jag jobba med att vända henne för innertygeln och hålla om i galoppen.

Hoppningen idag fokuserade på att kontrollera galoppen. Vi hoppade en liten bana som började på medellinjen med travbom in över ett kryss och tre normala språng till ett räcke. Från hörnet hoppade vi en liten oxer ut till E och därifrån mot andra hörnet över ett räcke. Längst nästa långsida låg en linje med tre språng där vi skulle få in fyra korta mellan. Den sista linjen var svår och det tog ett par försök innan det blev någelunda bra flyt igenom.
Helgen har varit lärorik och det känns som att det gått mycket framåt. Tempot är bättre och jag börjar få lite känsla för det hela. Tomas sa mycket klokt, bland annat så genomsyrades allt av att det skulle vara avspänt hela tiden. Man skulle ge hästen förutsättningarna för att hoppa och sen ska den sköta jobbet själv utifrån det utan att förutsättningarna ändras när man kommer in i hinderzonen. Hoppas att det blir fler kurser för Tomas framöver.

Bona Tomas Torgersen-kurs 2010 01 23

Disciplin: Hoppning
Tränare: Tomas Torgersen

Passet började med att alla fick presentera sig och sin häst och säga något bra om ekipaget och om det var något särskilt man ville uppnå med kursen. Vårt "bra" blev att Bona var ärlig och rutinerad och mitt mål var att bli lite modigare och få bättre flyt i ridningen.

Under framridningen red vi hästarna på en stor volt i en långsam trav med fokus på att rida från skänkeln till handen. Jag red med innerhanden högt men den blev jag tillsagd att sänka och ha jämhöga händer istället. Jag fick beröm för positionen i sadeln (!!) flera gånger och Bona var fiiiin. I trav fick vi länga traven på den öppna delen och sen ta tillbaks den till samma lugna tempo. Hästarna skulle vara lugna och mjuka genom övergångarna. I galopp ställde vi oss istället i lätt sits på den öppna delen och där var målet att inte förändra galoppen när vi ställde eller satte oss i sadeln igen. Först slutade jag hålla om Bona när jag ställde mig upp och galoppen blev lång och kantig. När jag fortsatte driva igenom övergången blev det bra.

Hoppningen bestod mycket av studsserier, en med 5 hinder. Den tyckte jag var lite obehaglig, kändes som att man skulle hamna helt vilse mitt i serien men som vanligt var Bona fantastisk! Generellt red jag på i ett mycket bättre tempo idag än jag brukar och det kändes helt okej. Som vanligt faller vi åt vänster genom serier men sista vändan gjorde vi rätt för oss.

Bona 2010 01 21

Disciplin: Skogen

Idag fick ponni busa i skogen. Lät henne sträcka ut ordentligt och bocka lite i galoppen och bara ha roligt. MEN, fantastiskt glad överraskning var att hon var så jäkla fin från första gången jag plockade upp tyglarna! På tygeln direkt ingen stelhet, inget bråk!! Fina häst! NU känns det som att vi uppnått något konkret! Älskade fina jag blir helt lycklig när de bara funkar!

Lavella 2010 01 19

Disciplin: Dressyr

Lite flum i ridhuset bra idag, mest att hon skulle få springa av sig lite. Försökte få igenom ställningen åt alla håll men högersidan var jäkligt svår idag. Bajs. Speciellt galoppen var helt åt helvete i höger varv, hon drar ifrån mig så fort jag försöker ställa henne inåt. I vänster varv var hon fin. Efterhand insåg jag att jag började lite i fel ende när jag försökt få till ställningen så då fick hon gå rak istället och då blev hon plötsligt fin. Allmänt dåligt pass, vi kommer liksom inte överens. Skönt iallafall att hon gick bra på slutet och traven blir bättre och bättre trots att den redan är fiiin.

Att jobba på: Bra galopp i första hand, ställning i andra hand. Ställ utåt när hon inte vill släppa efter inåt.

Bona Banhoppningsträning 2010 01 17

Disciplin: Hoppning
Tränare: Annelie
Klasser: 70cm+80cm

Anna fick snällt stanna hemma idag och pappa körde oss till träningen. Bona stegrade sig en gång när vi lastade men sen gick hon på direkt och de gick kanonbra. Vi var framme astidigt så vi drack kaffe med Annelie ca 30 min innan vi lastade ur och Bona var kolugn hela tiden vi lämnade henne i transporten! Duktiga flickan. Annelie fick hjälpa oss lasta ur, jag vågade inte låta pappa öppna luckan själv iochmed att hästis kastar sig något förbannat när hon hör att man börjar pilla på låsen. Det gick bra men pappa var likblek efteråt, fast att jag var supernoga och sa typ 4 gånger "Hon är galen, stå INTE bakom rampen" blev han typ chockad! Sträckte axeln gjorde han också stackarn.

Spänd som vanligt när vi red fram men de gick över ganska fort och hon kändes mjuk och fin sen. I 70 cm tyckte jag att jag vågade rida på ordentligt, även om det absolut gärna skulle kunna vara lite mer tryck i galoppen. Tyvärr red jag fel väg och mesade lite väl mycket mellan 2an och 3an så den "petade" vi ner. I 80 cm var tempot DÅLIGT men ponnihest är snäll och det var absolut bättre än för två veckor sen. NOLLA!! Jag log väääldigt stort efteråt. Finaste hest!!!

Att jobba på: Ännu mer tempo HELA vägen!!



Bona 2010 01 14

Disciplin: Hoppning
Tränare: Annelie

Idag var vi ensamma på träningen!! Så himla lyxigt och skönt. Bona kan ju vara ganska stel och svår att lösgöra och jag hänger mig gärna i innerhanden då och det blir bajs då. Annelie gav mig tipset att höja innerhanden ganska mycket eftersom man inte blir så stark i den då. Först hände ingenting och sen blev Bona superfin! Tålamod tålamod tålamod :p Hon mjuknade faktiskt jättefort både i höger och vänster sida och tog stöd på båda tyglarna. Galoppen funkade också bra med dessa medel MEN när vi kommer ut på långsidorna blir hesten låååång och spänd och jag likaså. Jag känner verkligen hur jag spänner till armarna men kan liksom inte få dom att slappna av. Efterhand när hon blivit mer lösgjord funkade långsidorna också bra och jag slappnar av mer när hon inte spänner upp sig.

Första övningen skulle vi bara hitta rytmen och tempot över fyra galoppbommar. Först kom vi in i för kort galopp och föll mot väggen. Efter ett par vändor blev det bra. Därefter hoppade vi småhinder på lite lustiga spår med målet att ha hästen rakriktad i kroppen över hindret, även om man hoppar hindret snett. Knepigast var vägarna som var rätt korta emellanåt med ont om tid att rätta galoppen. Ett hinder fick vi aldrig rätt galopp i landningen men resten blev rätt efterhand.

Dagens svåraste! En kombination med oxer - två språng - oxer - två språng oxer. Normalt avstånd men eftersom jag är chicken blev det jättedåligt ganska många gånger. Problemet är liksom att jag inte vågar rida på så som jag borde utan sitter och tar tillbaks. Då blir spången rakt upp och avstånden för långa. Annelie pepptalkade mig lite och fick mig att sätta mer tryck i galoppen och så plötsligt klaffade det! Helt underbart när jag bara bestämde mig för att nu ska de fan bli bra och drev på mot och hela vägen igenom kombinationen! Fast att det gick snabbare än mitt bekvämlighetstempo kände jag att jag hade kontroll och jag är så himla tacksam att jag har en så fantastiskt snäll och underbar häst att rida på! Underbara fina fina Bona.

Att jobba på: Höja innerhanden och inte bli för stark i den. Anpassa bogen efter bakdelens spår och kom ihåg att möta upp med ytterskänkeln när jag flyttar utåt. Tänka på att hjälpa henne landa i rätt galopp när det inte är självklart vart hon ska. VÅGA rida!!

Lavella 2010 01 14

Disciplin: Dressyr
Tränare: Mia

Väldigt alldaglig träning idag, ponnyhest är ju alltid kanonfin liksom. Hon var jättefin när jag red fram idag också och sökte sig till sin låga "värma upp"-form på direkten. Första övningen blev att få igenom ställningen på en stor volt, sen följa långsidan i trav med ställning och svag svag tvärning inåt, öka lite in i en volt och rida ur den i lite samling och öppna. Inga problem, avslutades med skänkelvikning på diagonalen och i skänkelvikningarna vill jag gärna få till tvärningen med händerna istället för skänklarna så det fick jag jobba lite på, och att verkligen ha ställningen rätt innan vi påbörjar rörelsen.

Sen blev det en massa galopp och idag gick hon faktiskt bra! Vänster varv var inga problem, gjorde samma sak som i trav; gå till formen på en stor volt och sen bibehålla samma galopp på långsidan med svag ställning inåt. Flöt hon iväg fick vi lägga en volt. I höger varv är hon jäkligt kärv att ställa igenom och på långsidorna drar hon bara iväg så då fick vi jobba mycket med att hitta en ganska kraftig ställning i trav och fatta galopp med bibehållen ställning. När hon fattade galopp la jag direkt en liten volt så att hon inte skulle springa iväg och TADA!! De funka kanon. Sen var hon fiiiin hest.

Att jobba på: I skänkelvikning ska ställningen vara igenom innan man börjar rörelsen. Jag måste våga ställa kraftigare när det behövs. I galoppen måste jag våga ta tillbaks hästen ordentligt. Speciellt på Bona tyckte Mia att jag nästan kunde "sätta" henne ibland. Viktigast är att jag inte fastnar i någon bekväm-ridning eftersom det gärna blir tungt i handen då och jag svarar med att driva på vilket leder till en liten stunds förbättring men i längden blir det bara mer och mer i handen. Variation är såklart nyckelordet.

Bona 2010 01 13

Diciplin: Dressyr

Fältet idag igen. Gud jag måste verkligen se till att hon får gå i skogen någon dag snart. Tiden har inte riktigt funnit sista dagarna. Imorgon är det hoppträning så återigen red jag bara igenom henne idag och hon var fiiiin hest! Gick på tygeln direkt och var inte alls så stel som hon brukar!! Då blir matte glad. Fortfarande inte bra i vänstersidan men jag tyckte nog hon vågade ta lite mer stöd på höger idag. Fokuserade mycket på att ha tyngdpunkten rätt i båda varv och verkligen vända henne för ytter. Jag faller gärna inåt i volten, hänger mig i innertygeln och släpper ytter. AJAJ!! När hon faktiskt börjar gå dåligt är det iallafall lätt att komma ihåg att rätta sig själv - hästen är den bästa läraren.

Galoppen var inget vidare, volten var ganska stor, rider mest i ett upptrampat spår nu eftersom snön är så djup och då glömmer jag lätt bort att variera arbetet. Återigen undrar jag om jag är väldigt drivande i sitsen eller vad jag håller på med för Bona har också varit lite springig nu och ligger på bettet rätt rejält i galoppen. Och lång vet vi ju redan att hon är. I galopp är det svårt som attan att få loss vänstersidan och ännu svårare att vända henne undan höger.

På det stora hela är jag iallafall nöjd eftersom hon fokuserade redan från början och inte krävde 30 min för att komma loss. Fiiiiina hästen

Att jobba på:
Sitsen sitsen sitsen. Utredning tack. Blicken upp och händerna stilla.

Lavella 2010 01 12

Disciplin: Dressyr

Idag var det kaaaallt och, jag förstår inte varför men jag var helt slut i kroppen. Egentligen skulle vi ridit för Mia idag men väl i stallet kändes det bara Neeeeej! Så, vi körde lite lättare pass. Red fram likadant som på Bona igår med fram- och bakdelsvändningar i hörnen och det blev kanon! På Lavella kändes verkligen skillnaden och hon har nog aldrig varit så jämn på tyglarna som idag. Inte helt jämn dock men ett steg på vägen! Lite trav och sen och då var hon jätteduktig och sökte sig till den låga form jag ville ha henne i under uppvärmningen direkt!! Brukar krävas lite pill annars.
Vi gjorde vi lite galoppfattningar och förvända galopper innan vi lämnade kylan för dagen. Jag funderar på om jag är väldigt drivande i min sits för Lavella har jag fortfarande inte riktigt grep om galoppen på. Idag gick det ändå väldigt bra och hon var lugn och kontrollerad på tygeln. Ska komma ihåg att prata med Mia om det och se om hon har något att säga.

Att jobba på: Sitsen! Räta upp mig både i lättridning och nedsittning. Fundera på hur jag sitter i galoppen, vad jag gör men händerna osv. Släpper gärna ut tyglarna så att dom blir dunderlånga! Så ska de inte vara... Blicken upp.

Bona 2010 01 11

Disciplin: Dressyr

Bona vilade nästan hela förra veckan så idag blev det lite mjukstart på fältet. Red fram på en kvadrat och gjorde omväxlande fram- och bakdelsvändningar i hörnen i skritt och trav för att försöka lossa vänstersidan och få stöd på högertygeln. Det var nyttigt för henne och jag tyckte nog det blev lite bättre. Hade gramantygeln på men släppte ut den när hon kändes framriden. Sen fick hon jogga lite på en åttvolt och slutligen galoppera av sig lite i snön. Fin hest.

Lavella 2010 01 07

Disciplin: Dressyr

Idag jobbade vi lite mer på galoppen men icke blev det bra. Känner mig pissdålig när jag rider fina ponni. Tänkte mycket på sitsen och händerna. Gjorde lite fattningar på rakt spår och lite förvänd galopp. Vi var i lilla ridhuset och galoppen blir gärna rätt stötig när det är så litet. Emellanåt kändes det bra, tror jag fått lite mer grepp om galoppen men det är långt ifrån bra. I trav blev det diagonalslutor och dom var fiiiina. Längtar efter att få rida för Mia igen och se om det blir någon ordning på oss.

Lavella 2010 01 06

Disciplin: Dressyr 

Nu har Vellisen kommit hem igen från sitt andra hem. Det kändes verkligen att det är ett par veckor sen jag red henne sist; noll kroppskontroll och endel fläng och otakt. Det är konstigt, hon går ju verkligen så himla mycket bättre än Bona och är så himla ambitiös och lydig att rida. Ändå känns det som att det går jättedåligt när jag rider Lavella jämfört med Bona, fast att Lavella. Kanske är för att jag vet att hon kan ännu bättre och jag sinkar henne medan Bona utvecklas med mig.

Eftersom det var så kallt tog vi det ganska lugnt, red själv i ridhuset, inte så ofta det händer eftersom jag rider för Mia annars på min dressyrdag och andra dagen i skogen. Jobbade med det vi brukar, övergångar skritt-trav, tempoväxlingar osv till uppvärmning, lite mellantrav på diagonalerna och öppna på långsidorna. Galoppen är det jag har allra störst problem med på Lavella, där är faktiskt Bona bättre eller iallafall lättare. Idag tog Vellis inte fattningarna alls till en början och i höger varv fick jag henne i vänster galopp hela tiden. Efter ett tag var vi överens igen och då blev det lite fattningar på rakt spår ur både skritt och trav och lite jobb med energin i galoppen.

Bona Banhoppningsträning 2010 01 03

Disciplin: Hoppning
Tränare: Annelie
Klasser: 70cm+80cm

Supernervöst idag! Jag insåg på plats att jag inte hoppat banor sen sommaren 2008! Dessutom hade jag väl inte riktigt koll på hur 70-80 cm såg ut i verkligheten och jag hade ingen som helst koll på vad vi hoppat på träningarna hittills. För er som inte vet det så kraschade jag rätt ordentligt vid tillfälle med min förra häst och fick hjärtat i halsgropen bara jag tittade på hinder högre än 60 cm för 2 månader sen. Jag tycker fortfarande det är lite obehagligt att hoppa men det blir roligare för varje träning.

Framhoppningen gick bra, vi hoppade ett räcke på ca 1m och det var då jag blev osäker på vad vi gett oss in på eftersom jag inte hade en aning om höjden och Annelie sa åt mig att hoppa. Men det gick bra och jag dog inte. Sen sänkte dom igen när det var dags att rida banan så då lugnade jag ner mig. På 70 cm fick vi två stopp på en limegrön oxer som vi gått omkull på en gång, inte så konstigt alltså eftersom jag är mes. På 80 cm fick vi ett superonödigt stopp på första hindret, jag tror jag blev lite osäker på höjden, farten blev kass och Bona började dra åt höger. Gör om gör rätt och sen var vi felfria resten av banan. Generellt var farten lite dålig i andra varvet men jag är absolut nöjd med insatsen! Nästa gång blir det ännu bättre och Bona är helt fantastisk!

Att jobba på: Lite tuffare attityd och blicken upp. Får ge mig ut och rejsa i skogen nu så jag blir lite fartblind.

Bona 2010 01 02

Disciplin: Skogen

Försökte rida igenom henne lite idag inför hoppningen imorgon. Hon fick gå på graman, sist vi var i skogen var hon så jäkla körig så de känns onödigt att bråka med henne när vi har redskap som fungerar. Hon var duktig, koncentrerar sig så mycket bättre när man har lite hjälp av gramantygeln.

Problemet med vänstersidan kvarstår dock, men blir även det mycket bättre med hjälptyglar. Min definition av problemet har hittils varit att det är svårt att lossa henne i vänstersidan och få henne stödja på yttertygeln (vilket borde bero på att hon är svag i vänster bak, rätta mig om jag har fel). Högervarvet är inga problem. Men idag när vi skrittade fram fick jag en uppenbarelse! Jag jobbade lite på att hon skulle vara följsam för tyglarna så på lång tygel växlade jag mellan att flytta huvudet på henne åt vänster och åt höger, bara genom att leda med tygeln. För vänstertygel släppte hon fint när jag plockade lite med henne och hon tog ett mjukt stöd på bettet. Åt höger följde hon med men utan stöd på bettet vilket resulterade i att jag fick parera med yttertygeln för att hon skulle fortsätta rakt framåt, alternativt låta henne gå på tvären. Min nya syn på problemet är således att hon inte vill ta stöd på högertygeln och inte att hon biter fast i vänster. Iochmed det vågade jag rida henne mer högerställd än jag gör annars och dessutom försöka få henne ta mer stöd på innerhanden i högerställningen, främst genom sluta i högervarv och såklart genom att rida henne i vänstervarv och flytta undan innerskänkeln. Det blev faktiskt bättre och vänstersidan blev mycket mjukare när jag såg problemet med andra ögon. Jag kom på mig själv också att jag vrider hela mig väldigt akrobatsikt när jag ska flytta henne i sidled, så jag tänkte mycket på att sitta rakt med händerna på sin plats, sittbenen på sin plats och reglera med tyngden och skänklarna.

Annars fick hon mest lalla om kring på skogsvägarna med mig och vi hade det supermysigt, hon var pigg och glad och det märks att hon kommit upp i kondition nu.

Att jobba på: Stöd på högertygeln och sitt rakt!! Ska se med Anna om en equiterapeut kan gå igenom ponnihest också för säkerhets skull.

RSS 2.0