Bona 2009 12 30

Diciplin: Dressyr

Idag blev det bara lite lösgörande på fältet. Det tog väldigt lång tid innan hon mjuknade och det var riktigt svårt att få henne ta stöd på högertygeln. Det som verkade få henne släppa var att rida henne vänsterställd på en stor volt i höger varv och från det spåret lägga mindre volter till vänster, ev flytta henne undan vänster lite på den mindre volten och driva fram ur det. Vänstervarv blir inte riktigt lika bra som höger men jag var iallafall nöjd med henne och hon var avslappnad och fin när hon väl mjuknade.

 

 


Bona Julkurs 2009 12 28

Disciplin: Hoppning/markarbete
Tränare: Annelie

Markarbete med småhinder idag IGEN! Hallå jag trodde vi skulle hoppa! Lite mer givande än gårdagen men fortfarande inte särskilt överväldigande. Vi började med samma övning som igår; trav på serpentinbågar med bommar på "raksträckan", vidare med galopp över bommar på volt och trav över bomserier på medellinjen. Bona gick kanon förutom på medellinjen då hon fick upp huvudet. Jag behöver röra mer på händerna. Efter det hoppade vi studsen från igår och där fick jag tänka på att rida rakt efter och landa i rätt galopp. Inga problem. Avslutade gjorde vi med en liten hinderserie à la trav in på kryss med bom framför, 4 galoppsprång till kryss med galoppbom och 3 språng till oxer med galoppbom. På den serien blev Bonis stötig i galoppen så då fick vi lägga en volt mellan hindren och se till att landa i rätt galopp. De gick inte bra någonstans, lyckades landa i fel galopp HELA TIDEN! Skulle jag till höger blev det vänster, skulle jag till vänster blev det höger. Annelies tips funkade inte så jag gjorde på mitt sätt och det blev bra. När vi slutade sa Annelie att serien såg kanon ut för oss och återigen: får man höra "Bra" för många gånger på en träning är nivån kanske liiiite för låg. Bona var iallafall dunersnäll att lasta idag igen och jag känner mig redo för banhoppning i helgen.

Att jobba på: Röra händerna mer på raka spår, jobba på att landa i rätt galopp, räta upp mig direkt efter landningen.

Bona Julkurs 2009 12 27

Disciplin: Hoppning/Markarbete
Tränare: Annelie


Idag bar det av till Tollsta för min efterlängtade julkurs! Bona var helt gudomligt snäll att lasta och både Anna och jag tappade hakan när hon gick in direkt i transporten. Att lasta ur är hon lite lugnare än förut men ännu inte bra.

Markarbete på schemat då, ponnihest var GALEN. Kan bero på att hon stått sen 23 dec. Träningen kändes sådär, inga genombrott eller aha-n eller nya saker alls egentligen. Vi travade över bommar på serpentinbågar och jobbade med att rida i en bra trav i uppförsbacke, sen lååång bomserie på medellinjen i trav och efter det gick vi över till att rida på volten i galopp över två bommar. Bona var snäll och duktig när hon väl lugnat ner sig och de enda som kom från Annelie var "Bra" eller tystnad. Någon gång sa hon till när vi tappade yttersidan men de hade jag ganska bra koll på själv redan. Avslutade med att hoppa studs med målet att behålla trycket i hästarna och rida rakt. Gick också bra, enda var att jag ska komma upp med blicken.


Bona 2009 12 23

Dicsiplin: Dressyr

Värmde upp enligt gårdagens instruktioner; jämnt stöd på tyglarna och bara mjuk och snäll. Kom fram till att blicken är det viktigaste för att lilla häst ska bli lösgjord. Hon var duktig ponni efter ett tag och gick faktiskt bättre än på länge. I höger varv är hon väldigt mjuk och fin men i vänster tar hon inte stöd på ytter, men det gick rätt bra att hittada det genom att flytta bakdelen undan innerskänkel ett par steg och växla mellan inåt- och utåtställning. Jobbade lite med att få henne lyssna bättre på sidförande hjälper och det var inga problem, svårast är att flytta bakdelen undan vänster och framdelen undan höger.

Jobbade lite tempoväxlingar i trav och galopp, i traven var hon jätteduktig och längde sig bättre än någonsin! Hon är så underbar, man bara flyter fram när de väl ger med sig och man verkligen ser och känner hur benen rör sig ända från manken och ut till hovarna! I galopp gick ökningarna bra på volt men på rakt spår blir hon lång och det är svårare att få igenom ställningen i vänster varv. Fina övergångar iallafall och hon fattar rätt galopp nu i båda varv.
Började samla traven litegrann och det gick också bra, det är ju i ett väldigt tidigt skede så det är inga höga krav på henne med det än men jag var helnöjd!

Att jobba på: Stöd på högertygel, ska bli lättare att flytta i sidled. Stärka galoppen med fler fattningar och tempoväxlingar.

Bona 2009 12 21

Disciplin: Dressyr

Började riktigt dåligt idag. Bona var superspänd och jag blev bara sur och hård mot henne och det blir inget bättre av. Efter en stund stannade jag henne istället, gav henne en kram och sen fortsatte jag trava henne på olika runda spår och bara fokuserade på att sitta rakt, bromsa med magen och hålla ett jämt tempo. Efterhand släppte hon efter och blev riktigt fin och koncentrerad! Gjorde ett par galoppfattningar och ett par växlingar arbetstrav-mellantrav och hon var fin!

Att jobba på: Börja rida fram som jag red i mitten av passet idag. Variera gångarterna mer och göra fler övergångar, speciellt mer galopp.

Bona 2009 12 19

Dicsiplin: Skogen

Kollade lite dressyrtävlingar i början på året och tänkte vi kunde mjukstarta med lite LB:1or. Så, jag tittade på programmet och nu är jag rädd. Det är inte svårt! Ändå känns de som att vi kommer göra bort oss. Ack det ska gå. Det enda vi egentligen behöver träna på ridmässigt är tempoväxlingar i alla gångarter. Vi lär ju bli godkända iallafall.

Hursomhaver red jag i skogen idag och det var väl inte särskilt seriöst någonstans men helt underbart och jag fick en uppenbarelse om ställning. Bona är väldigt stretig och svår att ställa igenom i vänstersidan, höger däremot är hon mjuk som smör. Återigen tänkte jag på vad Jens sa. Mest raka spår i skogen såklart men jag tänkte ändå att jag började med att ställa henne "utåt" (alltså höger när jag siktade på att rida henne vänsterställd). Hittade stödet på högertygeln, sitta något tyngre på höger sittben och sen bara plocka mjukt med vänster. Och det funkade! Det var ungefär lika effektivt som att ta kraftiga ledande tygeltag men känns så mycket snällare och resultatet blev mjukare.

Bona 2009 12 18

Disciplin: Dressyr

Idag blev det ett lättare pass i snön med fokus på det vi fick med oss från Jens clinic. I trav blev det lite tempoväxlingar, övergångar och mycket växlande mellan inåt- och utåtställning. Och massa fokus på sitsen. Jag tycker att jag sitter bättre nu, framförallt är jag mer medveten om hur jag sitter och jag tycker att Bona spårar bättre än förut. Tänker också på att kontrollera henne med skänklarna och magmusklerna istället för tyglarna. I galopp provade vi "esset", alltså att man rider på ett spader-format spår i galopp och i hörnen ställer man hästen utåt och samlar ihop den innan man ställer om och fortsätter framåt. Det gick bra men Bona tyckte det var jobbigt.

Eftersom det var nysnö kollade jag hur rak jag kunde rida henne. I arbetstrav blev det vackra serpentinformationer, inte alls bra alltså, men i mellantrav blev det spikrakt! Duktig hest!

Att jobba på: Stärka henne genom en massa galoppfattningar. Mer tempoväxlingar och övergångar, jag glömmer alltid bort att variera hästen på volten.



Bona 2009 12 16

Disciplin: Dressyr

Inspirationskälla: Jens Fredriksson-clinic, Vreta 2009-12-15

Igår var jag på clinic med han den där, han visade lite unghästar 4-6 år och berättade om dem, mest skulle han väl missionera om KY-Unghästutbildaregrejen på Flyinge men det blev mycket hästprat. Han sa massa bra saker så idag fick Bona vara försökskanin. Det var ungefär -150° ute så jag hade ingen känsel i fingrarna och fältet var ganska tungt med endel snö men Bona var duktig. Började med lite volter i skritt och trav och bara kände in sitsen, rätt upp och ned, släppa ner skänklarna och slappna av. Handlederna raka och händerna framför sadeln över manken. Jens tyckte att man skulle börja varje dag med att ta 20 min till att stämma av sitsen. Han jämförde det med en musiker som stämde sin gitarr innan han börjar spela.

Därefter jobbade vi med att hitta yttersida, visserligen var det unghästar som var temat igår men mycket var nog nyttigt för Bonis med. På volten skulle man rida utåtställd tills hästen tog stöd på yttertygeln. Då fick man höja innerhanden lite och ställa inåt och sen ställa utåt igen så fort hästen släppte stödet. Så de gjorde vi och det var faktiskt väldigt effektivt, ponnihest samlade sig lite mer och blev väldigt mjuk och fin. På volten skulle man också tänka på hur man satt. Vanligt var att man satt och tittade inåt i voltet av vilket resultatet blev att hästens bakdel slirade ut och den hamnade på dubbla spår. Där kände jag igen mig, speciellt på Bona så jag tittade lite rakt fram-utåt istället för att få lite mer vikt på ytter sittben och vips blev det bra också och Bona började spåra :p Tänk vad lätt det är ibland.
I galoppen tyckte Jens att unghästar gärna kunde gå utåtställda eftersom det är så de hittar sin naturliga balans. En övning man kunde göra för att få med bakbenen var att rida som ett ess. I hörnen skulle man ställa utåt och samla upp hästen ganska mycket, ställa tillbaks och rida fram.

Han pratade mycket om ryttarens händer och hur man inverkar med dem. Ett bra sätt att tänka för att lossa nacken på hästen var att låsas man gröpte ur en melon med en sked. "Skedhanden" lossar. Och så skulle man rida med "bra" händer, och det kunde man kolla om man gjorde genom att ge hästen tygeln och sen plocka upp den igen. Om hästen var avslappnade då och tog stöd igen var det bra.


Bona 2009 12 12

Disciplin: Dressyr

Idag blev det lite trim hemma på fältet. Ingen graman, tänkte att det ska väl lilla häst klara sig utan på hemmaplan, men det var en dum häst idag. Väldigt ofokuserad och stel, det är roligare att prata med hästkompisarna än att jobba. Efter 10 minuters försök till att få igenom ställningen övervägde jag att rida hem och hämta gramanen trots allt. Ponnihest har ganska mycket hjorthals fortfarande och sålänge som det krävs 30-40 min att få henne gå bra är det bättre att rida på gramanen eftersom hon skärper sig och går rätt från början istället för att träna de muskler man vill få bort halva ridpasset. Hursomhelst är jag lite för envis (hämta gramanen=ge upp) så jag fortsatte och det gav med sig rätt snabbt ändå faktiskt. Mias råda om att ha en ganska djup form att tillgå när ponni är ofokuserad för att kunna få hennes uppmärksamhet var kanoners. Så när de väl gick lite bättre blev det lite flytta bakdelen innanför och utanför voltspåret och öppna på rakt spår. Avslutade med övergångar trav/galopp och då var hon duktig ponni!

Att jobba på: Bättre flyt i skolorna och mer fokus.

Lavella 2009 12 08

Disciplin: Dressyr
Tränare: Mia

Idag jobbade vi vidare med öppna i trav. Det gick bra, formen i öppnorna är bra nu i vänster varv och höger varv släpper mer och mer. Sen gick vi över till en kraftiga sluta längst med långsidorna till en början och sen in på volten med samma tvärning. Det är en vig häst den där damen men slutorna är jobbiga. Fick lite aha'n kring hur rörelsen ska vara så de blev bra och jag fick igenom ställningen i båda varven. Hon hänger sig gärna i högertygeln så att handen krampar sönder mot slutet av ridpasset. Det blir bättre när man mjuknar eller tar ner henne i en lägre form och det är väldigt mycket bättre än i september. I galoppen fokuserade vi mycket på fattningar ur samlad trav, snygga avbrott och galopp i en svag öppna längst med långsidorna. Galoppfattningarna har vi haft stora problem med, i början tog hon inte galoppskänkeln alls för mig men de har vi kommit över nu och kan jobba mer med kvalitén i fattningarna. Snäll och fin häst rätt rakt igenom idag, hon var kvick för hjälperna, formen var rätt bra rakt igenom, kunde kanske bli lite lägre och kortare i galoppen men fortfarande bra när vi kommit igång.

Att jobba på: Sitsen! Herregud jag mår dåligt när jag ser filmen och bilderna! Förjävligt. Och galoppen: övergångar, tempoväxlingar och formen. Galoppen i allmänhet helt enkelt.

Bilder och filmen är från framridningen.

Bona 2009 12 10

Disciplin: Dressyr
Tränare: Mia

Eftersom ponnihest var så totalt ofokuserad och spänd förra gången vi var iväg blev det en lång framridning och gramantygel. Jag är emot det egentligen men efter att både Mia och Anna tyckte jag skulle ha det tills hon musklat om halsen iallafall så har Bonibus fått gå på det i skogen och lite i dressyren de senaste veckorna. Och det funkar faktiskt riktigt bra, halsen börjar vända sig åt rätt håll och man behöver inte rida i 40 min innan hon börjar koncentrera sig på det hon ska.

Världens skillnad mot tidigare träningar var reslutatet av de senaste veckornas trimning. Takten börjat sätta sig, hon är stadig i formen och kan numera göra halt på tygeln! Dessutom var hon mycket lättare att flytta och hon svarar mycket bättre framåt och tillbaka. Vi började med att flytta bakdelen utåt på volt och lite tempoväxlingar i det. Nemas problemas, ponnihest tyckte det var en baggis. Gick över till att rida öppna längst med långsidorna och det var inte heller några problem, var till och med lättare än Lavella och Mia verkade tillfreds med oss. Varvade detta med mellantrav på diagonalen och Bona var DUKTIG! Sträcker ut fint nu och svävar lite. Skillnad mot början när hon inte längde sig alls och jag har slutat släppa ut henne i ökningarna. Sen blev det en stunds skrittarbete där vi varvade mellan arbetsskritt och mellanskritt. Mellanskritten tycker jag är svår på henne fortfarande, får inte riktigt till så långa kliv som jag vill ha men det var varken bu eller bä från Mia.

I galoppen jobbade vi med att komma till en lägre form. På långsidorna fick jag rida henne ställd utåt och då blev hon mycket stark ponnihest väldigt plötsligt. Fortsatte rida henne utåtställd men undan ytterskänkeln och tillslut släppte det. På volten fick vi jobba övergångar mellan trav och galopp. Det gick jättebra, hon blir gärna lång i övergångarna och i fattningarna slår hon sig fri så det var mycket att jag inte ska släppa iväg henne och samla galoppen med ytterhjälperna innan vi bryter av. Fattade bara fel galopp en gång! Duktig ponnihest, ryttare, ägare och tränare var alla glada på henne :)

Att jobba på: Höger bak ska bli starkare. Hon är jämnare nu än förut men det är en bit kvar. Befärsta mjukheten i övergångarna och börja varva mer med samla trav. SITSEN! Jag tänker massor på att sitta rakt och avslappnat och det är apsvårt men de ska gå!

RSS 2.0