Bona 2010 04 29

Nyvaccinerad häst=ingen långtur i solen som jag hade önskat :/ Blev en lugn sväng runt samhället istället. Hög mysfaktor förutom att Bona fick dampet när vi skulle rida förbi en stock som låg bredvid vägen. Eh? Supertönt! Stegrade sig och svängde runt en stund innan hon lugnade sig, då var de plötsligt väääldigt lugnt. Äsch, jag tycker om henne ändå.


Bona 2010 04 28

Disciplin: Hoppning
Tränare: Annelie

Ingen dundergivande träning idag, red i en annan grupp med mycket unghästar så nivån blev därefter och normalt brukar vi få lite extratid på slutet med lite högre hinder men de blev inget idag. Började med lösgörande, ena långsidan var det serpentinbågar och andra långsidan la vi volter. Först i trav och sen galopp och då skulle vi rida förvänd galopp i serpentinerna. Det var svårt så de blev hemläxa. Sen galopperade vi över upphöjda kavalleti på volt, kick ass som vanligt.

Första hoppövningen skulle vi rida över kavalletin och sen vända mot en liten oxer ner mot hörnet. Syftet var att landa i rätt galopp efter oxern då de blev varvbyte och det gick åt helvete. Landa i fel nästan varenda gång. Efterhand la vi på en kombination längst långsidan med oxer - 5 språng - räcke. Piece of cake.

Vi avslutade med en liten bana som också var dunderenkel. Kavalletin, över diagonala oxern, snett igenom efter långsidan över räcke, bruten linje till läskig oxer och avslutar med kombination längst med långsidan a la räcke - ett språng - oxer - två språng - oxer - ett språng - räcke. Högsta språnget var ca 90 cm. Nemas problemas. Jag vill rida i en bättre grupp nu, framförallt vill jag ju hoppa större än såhär :/


Bea 2010 04 00

Just de... Skulle ju föra dagbok över ponni med. De glömde jag. Men, det går sakta men säkert. Jag har longerat henne ett par gånger och hon fattar grejen. Tömkörningen går framåt, nu är fälten torra så vi har börjat svänga! Kaaanon. Och så har jag ridit henne till hagen ett par gånger. Ja jag vet, jag är för stor. Men i brist på mindre ryttare... Man tager vad man haver. Hon är snäll iallafall. Fattar att hon ska gå fram för skänkeln och stanna när jag ber henne. Snell hest. Däremot har hon kommit på hur man tar sig ut från hagen :/


Lavella 2010 04 27

Jösses de var länge sen jag gjorde något vettigt tillsammans med den här hästen. Idag blev de iallafall ett pass på banan. Till en början trodde jag hon skulle få dampet och skicka av mig vilken sekund som helst men de uteblev. Istället var hon helt gudomligt fin men en smula explosiv. Jobbade på att få flyt i sidvärtsrörelser och de blev lite ahan idag :) Först gjorde jag som jag alltid gör, hur nu det är och då tappar hon bjudning och rörelsen blir lite hackig liksom med varierande tvärning. I öppnorna kom jag fram till att en bra position var med bäckenet rakt upp och ned i vinkel med hästen och axlarna i vinkel med färdriktningen. Då blev de kaaaaalas!! Ingen är gladare än jag. I skänkelvikning däremot kändes de bäst att sitta rakt över hästen och bara titta i färdriktningen. Sen blev de lite galopp och hon är så himla lättriden och fin i galoppen nu! Har inte mycket att tillägga.

Bona 2010 04 25

Disciplin: Hoppning
Plats: Heda
Klasser: 90 cm+100 cm

Världens bästa häst! Helcool idag, lugnare än nånsin och lite mer allert än tidigare. I 90 cm smet hon förbi ett räcke och jag hade nog kunnat korrigera det men blev så paff eftersom hon aldrig brukar göra det att jag inte riktigt kom till handling. När vi red an igen fick vi en rivning men för övrigt kändes det som en kanonrunda.
I 100 cm var hon lika duktig fast bättre :) Jag var mer beredd på eventuella utrymningsförsök men hon gjorde inga. Första språnget blev dunderstort, resten av banan flöt på kalasfint! Tyvärr drev jag inte tillräckligt genom en kort väg till oxer så där fick vi ett stopp. Helnöjd iallafall :D

Att jobba på: Behålla tempot i skarpa kurvor och korta vägar.

Bona 2010 04 24

Lite lall på fältet idag. Hade gramantygeln på och jobbade med liksidighet. Hon är svår att få loss i vänstersidan men skjuter gärna ut bogen. Får man igenom ställningen har man ingen kontroll på bogen och hon svänger inte, har man koll på bogen vill hon helst inte spåra så lite sånt pillade vi med. Avslutade med såna "riktiga" galoppfattningar som hon tyckte var så jobbiga sist vi red för Lotta och de var tungt idag med sa hon men de gick, fick till ett par stycken iallafall i båda varv. Kändes som att jag kom åt henne idag även om hon inte gick dunderbra så tror jag det var ett utvecklande pass.

Bona 2010 04 22

Disciplin: Hoppning
Tränare: Annelie

Världen absolut bästa träning någonsin idag! Damn asså! Vi gjorde lite övningar där vi red en kort bana med normala hinder och lydnadshinder och syftet var att kunna variera ridningen och lägga in lydnad mitt i banan. I banan ingick lite normala språng med kort väg, typ halvt igenom med en oxer på och det behövdes tränas på.

Jag red lite slarviga väger till en början och de blev bajs, sen blev vägarna bra när jag skärpte mig men då tappade jag drivningen genom svängen och även om vi hela tiden kom över så blev de inte riktigt bra. Handlade som sagt bara om att driva igenom svängen så tillslut fick vi till det och då la Annelie upp oxern på typ 1,10 :o Hihi.

Efter det fick vi hoppa en lite längre bana med ganska enkla vägen men mycket såna hinder som jag tycker är obehagliga, många relaterade avstånd, en tre-kombination med oxer-ett spång-räcke-ett språng-oxer och en kombination med trippelbarr in och relaterat avstånd till en ganska bred oxer. Allt flöt på bra förutom just dom grejerna jag tycker är lite svåra så dom fick vi ta om ett par gånger men satt de som en smäck! Bra tempo, flyt genom hela banan, kom rätt in på alla hinder. Kaaaanon! Nu är de bara att börja höja hindren :)

Bona 2010 04 20

Disciplin: Dressyr
Tränare: Lotta Jerhammar

Knäppishest idag med så Lotta sa åt mig att sätta på henne gramantygel efter några minuter. Då blev hon fin ponny. Jobbade lite med att hålla koll på högerbogen så den inte drog iväg utåt och gjorde övergångar på volt med koll på bakbenen. Sen gick vi över till att rida långsidan ner i svag öppna för att behålla kontrollen på formen och sen skänkelvikning på diagonalen. Hon är lätt att flytta undan vänster men åt höger fick jag rida henne högerställd och jag har för mig Lotta sa att det var högerbogen som spökade och gjorde de svårt att flytta henne.

Efter det jobbade vi lite med galoppfattningarna och där var fokus att hon inte skulle få springa in i fattningen. Jag vill gärna att hon ska ta skänkeln direkt men Lotta så åt mig att vänta ut henne och fokusera på att inte släppa iväg henne. Högergalopp gick bra men vänster var jooobbigt sa hon. På volt gick de inte att fatta alls utan att hon ökade lite in i fattningen så vi provade att rida 3 m innanför spåret på långsidan och fatta rakt. Så fort man la på skänkeln började hon gå på tvären :p haha de måste vart jobbigt. Tillslut fick vi ge oss för de var för jobbigt helt enkelt.

Bona Banhoppningsträning 2010 04 18

Disciplin: Hoppning
Plats: Assedun
Klasser: 90 cm+100 cm

Ponnilputt var sjuuukt duktig, helcool i princip hela tiden. Red fram henne på graman en liten stund, vet inte om de gav något men hon var iallafall tillräckligt avslappnad, lite avtrubbad så jag gjorde endel tempoväxlingar och försökte speeda upp henne. När vi kom in i ridhuset inför 90 cm blev hon ledsen över att vara ensam och första spånget blev dåligt men resten blev kanon! I 1 m var hon mer avslappnad men första språnget blev dåligt här med och så tappade jag tyglarna :p Men de gick och vi var felfria!! Gudars vad glad jag var efteråt!

Att jobba på: Tempot kunde vart lite bättre men på de stora hela är jag sjuuukt nöjd!


Bona Programridning 2010 04 17

Disciplin: Dressyr
Plats: Heda
Klasser: LC:1+LB:1

Ponny sa nej jag vill inte vara dressyrhäst.

Att jobba på: De blir nog att åka runt till ridhus och försöka få henne slappna av i olika miljöer innan vi gör någon tävlingsdebut. Domarn sa iallafall att jag inte skulle ge upp eftersom Bona hade potential.

Bona 2010 04 15

Disciplin: Hoppning
Tränare: Annelie

Sjukt bra träning idag! Började med galopp in på en upphöjd bom och ett språng till sockerbit, ett par galoppsprång och sen snett ut från vägen och hoppa ett lågt räcke med vattenmatta. Tempot var kanon och vi hade till och med lite stor galopp ett par vändor!
Nästa övning var en kombination på diagonalen med kryss in, 3 spång och räcke. Efter det var det en 90° sväng till räcke med vattenmatta och fokus låg på den vägen som vi varierade att rida på 5 resp 6 galoppsprång. Satte alla! Haha.

Vi avslutade med att rida världens längsta bana med endel titthinder (en mur, två vattenmattor och lite roliga plankor) 14 språng. De gick jättebra och vi hoppade ett varv som låg på 80-100. Sista hindret var en trekombination med räcke-ett språng-oxer-ett spång-räcke och kombinationer med ett språng har jag alltid haft svårt för så vi fick ta om den ett par gånger. De första gångerna lät jag henne länge halsen för att hon skulle räcka över, och de funkar på dom här höjderna sa Annelie men när de blir högre är de inte till någon hjälp. Såå, jag fick rida an igen med mer galopp och höjda händer och då gick de! Magic!


Att tänka på: Rida såhär :)

Bona 2010 04 09

Disciplin: Dressyr
Tränare: Lotta Jerhammar

Ponny var superfin idag! Slappande av väldigt fort och gick att rida i en ganska låg form. Jobbade med att kontrollera bakbenen och samla henne lite i skritt och sen försöka behålla det in i traven. I skritt gick det jättebra men de var supersvårt att få med i traven. Utöver det handlade det mycket om att hålla bogen på plats, den åker gärna ut i vänstervarv. Jag fick rida henne rak och utåtställd väldigt mycket i vänstervarv och ställa henne inåt först när bogen var där den skulle. Kändes konstigt eftersom hon varit omöjlig att ställa till vänster periodsvis och jag tänkte att man skulle jobba på att få henne ge efter men tydligen inte. Lotta tyckte också att höger var Bonas starka sida och alla andra har jag ridit för säger tvärt om :/ Skumt.

Bona 2010 04 06

Idag gick det att rida på fältet för första gången sen i höstas någon gång! Så underbart att kunna göra lite dressyrrelaterade grejer hemma!

Jag fokuserade på att underlinjen skulle vara avslappnad så vi började med att försöka hitta en schyst form i skritt. De tog en stund och under den tiden insåg jag att jag fått loss henne i vänstersidan nu, bogen går att flytta utåt! Däremot, så fort jag får igenom ställningen till vänster så slutar jag svänga! Så hon går alltså kraftigt ställd men rakt fram! Så då blev det lite träning på att vända för ytterskänkeln...

I trav spände hon upp sig lite till en början, sen tyckte hon att en hög form var rätt najs och tillslut blev hon suuuperfin!! De var bara att nöta med varvbyten, innerskänklar, pill och övergångar. Sen provade vi lite galopp, högervarv först eftersom det är lättast och underbarnet överraskade mig totalt och gick i en LÅG form i GALOPP från första steget!! Gah va glad jag blev då!! I vänster blev hon högre och rätade ut sig och det tog en stund att få ordning på men när jag väl kom på att "Ah man ska ju rida i galoppen också" så var hon jättefin där med! Hyfsade övergångar trav-galopp-trav, trav-skritt-trav måste vi jobba på, hon blir lång och slår sig fri men orkar absolut göra iallafall hyfsade övergångar i form. Det är bara trams. Gjorde lite tempoväxlingar när jag travade av och hon har tappat endel där helt klart. Får jobba vidare på det...


Att jobba på: I första hand ska hon gå i den där fina låga formen och vara avslappnad i underlinjen. Sen ska övergångarna bli bättre och det ska ridas mer tempoväxlingar förutsatt att formen är som den ska. För min egen del behöver jag bli lite kvickare med att komma till ridning, komma ihåg att svänga, framförallt i vänstervarv och ha koll på ytter bak.

Lavella 2010 04 06

Dressyr på banan idag. Bromsen var trasig kunde jag ju börja med att konstatera. Hon sprang ifrån mig och var inte taktmässig någonstans så jag började med att försöka lösgöra henne lite i båda varv och rida henne ganska djup. Vidare i trav med endel övergångar till skritt och försökte att verkligen inte rida med händerna. Efterhand blev hon mer lyhörd och tog bromsen någelunda. Generellt lyssnade hon inte riktigt, skänkelvikningarna funkade inte alls till en början men då var det iallafall bara att lägga på spöet så svarade hon. Tillslut vart hon riktigt fin så då gav vi oss.

Bona Banhoppningsträning 2010 04 05

Disciplin: Hoppning
Plats: Heda
Klasser: 80 cm+90 cm

Ponniplutt var spänd som aldrig förr idag och första klassen kändes... skum? Fick startsignal så fort vi kom innanför dörren så vi körde på direkt. Ridningen var dålig men vi var felfria. Borde tagit en stund på mig att lugna ner henne innan vi körde igång så hade de nog känts bättre.
I 90 lugnade jag henne en stund innan vi körde igång. Tyvärr red jag skitdåligt, undertempo nästan hela banan och slarviga vägar så jag la en volt. Förutom det var vi felfria och vi fick ta om sista kombinationen en gång och då var hon klockren.
Generellt tyckte jag inte hon kändes riktigt bra, loj liksom även om benen trummade på och jag antagligen kunnat rida i en bra galopp trots hennes humör. Kan vara att hon gick dagen innan? Annars brukar hon få vila dagen innan träningar eller tävlingar. Spänd var hon också men jag fick ändå känslan av att det inte är alltförsvårt att jobba bort.

Att jobba på: Andas. Jag tror jag spände mig endel med och red dåligt därför. Lätt i handen. I mitt huvud har jag en video av Annelie som andas ut och öppnar upp händerna framförsig som om hon släppte ut tyglarna. Den måste jag plocka fram när jag rider för då vet jag att det blir bra. MER TEMPO!! Nästa gång ska jag tänka Yiihaa à la Vilda Västern så kanske de kan bli normaltempo iallafall.


Bona 2010 04 04

Bonsi fick gå i skogen idag, hon blev vaccinerad i onsdags så hon har inte gjort något på ett par dagar. Tänkte ta de lugnt men hon är i såpass bra kondis att den vanliga rundan inte är någon ansträning. Tänkte att vi skulle öva lite på att gå i vatten nu när de är vatten överallt. Världens tur hade vi: på ett ställe där grusvägen har sjö på ena sidan låg vägen under vatten ca 20 m. Jag trodde inte Bona skulle vilja gå i och vattnet var dessutom så pass djupt och grumligt att man knappt såg vägen, plus att det brukar bubbla gas i vattnet brevid vägen när de inte är översvämmat och det är läskigt tycker damen. Men hon var en klippa idag! Bara klev på rakt ut i vattnet utan minsta tvekan! Red igenom ett par gånger och avslutade med en stänkande galopp :)

Lavella 2010 04 02

Idag fick Casseli rida en sväng på Vellsor. Duktiga tjejer, ponny såg väldigt fin ut, lösgjord i båda sidor, taktmässig och galoppen satt på en gång! Det är en bedrift på den hästen.

Red en liten stund efteråt och hon kändes lika fin som hon såg ut, sällan hon går så bra! Galoppen var kanon, flytta sig fint i sidvärtes rörelse både i trav och galopp, ökade traven var att dö för!! Hon har verkligen blivit fin! Världens power när man släpper fram henne! Gjorde lite byten också och de gick helt okej, hon studsar endel i de flesta försöken men några rena blev det. Fin totto!

Bona Banhoppningsträning 2010 03 28

Disciplin: Hoppning
Plats: Solla Herrgård
Klasser: 80 cm+90 cm

Jag åkte ensam och ponni var snäll att köra men otålig i transporten när vi väl var framme så jag lastade ur och ledde runt henne 30+40 min innan de var dags att göra oss iordning. Under den tiden var hon hur jäkla snäll och lugn som helst men så fort jag började plocka på henne grejerna blev hon rabiat och det tog säkert 20 min att sadla och tränsa henne. Sen kom Anna lagom tills jag skulle sitta upp och då var ponni galen. Första uppsittningsförsöket misslyckades totalt, hon började tramsa när jag hängde på magen över henne så jag hoppade av och ledde runt henne lite. Nästa försök gick bättre men så fort jag satt i sadeln galopperade hon på stället ungefär :/ Sen är hon så knäpp så när vi kom in på banan och hon såg hindren var hon kolugn igen. Hm?
Banan bestod av 5 hinder med totalt 8 språng. Alla distanser var 24,5-25 m vilket blir 6 normala galoppsprång.

I 80 cm kändes de väldigt bra. I anridningen till 6an blev tempot lite dåligt och hon la in ett extra språng innan och så blev de 7 språng till 7an istället för 6 som var planen men jag tyckte att jag var med hyfsat iallafall och inte föregick henne utan väntade ut avsprånget. Jag kände mig väldigt nöjd med den ritten även om jag absolut kunde ridit bättre. Och Bona var såklart bäst som alltid.

I 90 cm kände jag mig lite osäker på hinder 1 och 6 som var samma oxer men man hoppade den från olika håll. Första språnget blev bra men som nr 6 kom den lite snabbare ur hörnet och jag antar att jag slutade driva då så vi tappade farten totalt och hon fick göra något lustigt försök till språng. Annars är jag verkligen supernöjd med den rundan. Inget spektakulärt men de kändes som att vi generellt hade bra flyt och förutom 6an var jag inte osäker trots att de flesta hinder låg på 95!! Generellt blev alla distanser rätt också med 6 språng vilket inte är något svårt egentligen men jag rider gärna i undertempo och då blir det såklart fler språng.

Att jobba på: Tänkte mycket på att vara mjuk i handen hela ritten, även om jag kände någon osäkerhet och ville bromsa så lätt jag det vara och lättade hellre i handen då. Försökte vara mjuk genom sprången också men ser på filmen att jag inte lyckades riktigt hela vägen, man ser att hon höjer huvudet ganska tidigt i sprången och det är antagligen på grund av att jag plockar upp tygeln för tidigt. Till nästa gång: högre tempo, mjukare hand. Framförallt måste jag bli bättre på att hålla tempot genom svängarna och kanske till och med våga lägga på spöet någon gång ibland.


RSS 2.0