Bona 2010 05 20

Disciplin: Hoppning
Tränare: Annelie

Vi hoppade fram på ett litet räcke som stod på kortsidan. Rak anridning, rak efter hindret och landa på yttertygel så att galoppen blir rätt. Efter det tog vi ett par språng på ett räcke som stod på diagonalen och sen till en oxer på nästa diagonal, och de gick ut på att rida hästen rak hela vägen och vända för ytterhjälperna. Bona var duktig och tog vänster galoppskänkel och landade i rätt galopp nästan hela tiden.


Huvudattraktionen på dagens träning var en bana med 10 språng. De första 6 sprången var inget konstigt men 7, 8 och 9 låg alla på runda spår och 10 stod precis intill staketet. Vi blev strängt förvarnade om komplikationerna som kunde uppstå med dessa hinder så när det var dags att rida var de enda man hade i huvudet att se vägen, hålla ut svängarna och vända för ytter.


Bona 2010 05 18

Disciplin: Dressyr
Tränare: Lotta Jerhammar

Spänd och motig häst idag. Hon satt fast totalt i vänstertygeln så det var ungefär vad vi ägnade hela ridpasset åt. Jag berättade för Lotta att hon slutat fatta vänstergalopp och att hon blev väldigt loj på tävlingarna men hon tyckte liksom jag att det största problemet med att hon spänner sig var övervunnet (förutom idag då tydligen) och resten är inte så svårt att slipa på. Soo, massa lösgörande, fick order om att inte ”plocka” loss henne med vänsterhanden utan ta den i en enda rörelse mot låret och hålla kvar tills hon gav efter. Väldigt effektivt men de kändes som att det var tvärt emot allt jag lärt mig på sistone. Målet var såklart att få henne på högertygeln såsmåningom men ändå, lossa med innerskänkeln trodde jag ju… Hon släppte fint i alla fall efterhand så de var ju bra. Då gjorde vi ett par fattningar och de funkar såklart när hon är lösgjord åt vänster…


Bona 2010 05 16

Disciplin: Dressyr
Plats: Heda
Klasser: LC:2+LB:1

Världens finnaste ponniskrutt på framridingen, kalasfina travökningar, galoppfattningarna funkade åt båda håll, övergångarna helt okej och hon var eftergiven och fin. I LC:2an tappade jag henne och de blev lite sissådär… En felridning också men helt okej. Jag är definitivt nöjd med prestationen men tror att vi hade kunnat göra lite bättre. Inför LB:1an var hon helt galet fin! Tyvärr började jag rida fram alldeles för tidigt så vi fick skritta ca en kvart och när de väl var dags höll jag på att komma försent till start! Klantigt. Jag tyckte hon var fin under programmet men jag red slarvigt själv och fick inte fram någon mellantrav, sabbade galoppfattningarna totalt och red fel väg två gånger. Ops. Men vi tar dom nästa gång. Bona var i alla fall bäst och det är jag helnöjd med.



Bona 2010 05 13

Disciplin: Dressyr
Plats: Rappestad
Klasser: LB:2

Boni var fin men något loj på framridningen. Jag kände mig ganska nöjd med det ändå eftersom hon trots allt inte sprang omkring och fjantade och vägrade lyssna i alla fall. Tog såklart inte vänstergaloppen och jag fick inte fram traven på henne heller. När vi red programmet var hon om möjligt ännu lojare, totalt skänkeldöd och lång och tråkig men inte spänd mer än något litet stycke. Jag är helnöjd trots att det gick ”dåligt”, målet var att hon skulle gå att kontrollera och det gick.

Bona 2010 05 12

Disciplin: Hoppning
Tränare: Annelie

Allra första hoppträningen ute någonsin med Boni idag! Hon var lite ful och stack bredvid något hinder här och där men generellt gick det bra. Vi hoppade en ganska simpel bana och tränade på att landa i rätt galopp. Boni har kommit in i någon dumperiod och vägrar fatta vänster galopp, bara höger och självklart landar hon i höger också. Hoppade inte så högt utan fokuserade på det tekniska. På dom relaterade avstånden fick vi nästan inte plats när vi kom i vad jag tyckte var lagom normal galopp. Ovanlig känsla :p Fick ta tillbaks henne på så gott som alla distanser och de känns som att jag börjar få lite känsla för avstånd :D


Bona 2010 05 11

Tänkte rida ut idag och köra lite konditionsträning. Tyvärr hade dom spärrat av Dusseborg!! Och tyvärr hade vi redan ridit så långt för att ta oss dit att jag inte orkade rida till en annan ridväg. Så de blev en lugn dag men vi hann jobba lite med galoppfattningar och travökningar. Damn asså ibland gör hon så galet fina ökningar, man verklgen känner hur hon länger sig och inte bara ökar takten och frambenen blir liksom hängade i luften. Fasen asså att de är så svårt att få till de på banan.


Lavella 2010 05 09

Idag blev de lite dressyr i ridhuset med Sprattel. I början gick hon emot handen och stretade emot när jag försökte ställa henne till höger.  Gjorde massa övergångar skritt-trav. Eter ett tag blev hon riktigt fin. Gjorde lite av varje, övergångar skritt-trav, trav-galopp, skritt-galopp, skänkelvikingar, öppnor och slutor, tempoväxlingar osv. Damn idag klickade vi. I onsdags red jag ut på henne och då var vi inte kompisar vill jag lova.  Men idag gick de finfint.


Bona 2010 05 08

Hopptävling stod på schemat idag men den blev inställd :o  Damn it!

Körde till ett nytt ridhus idag, Ödegården, för lite miljöträning. Kalassnäll att lasta, lite stirrig när jag lastade ur och red fram men de gick rätt fort så var hon snäll. Hade gramantygel på men det var verkligen bara i början den behövdes en liten liten stund. Övade lite grejer inför tävlingen på torsdag och de känns helt okej, håller hon sig bara i skinnet lär vi bli godkända i alla fall.  Vi skulle behöva få ordning på galoppfattningarna i vänster varv, hon orkar men det är jobbigt. I högervarv är dom kanon nu, ökar inte en smula och galoppen är fiiine. Travökningarna skulle behöva bli lite större också, jag vet att hon kan men jag får inte till det., man måste verkligen rida till ökningen, hon har inte de drivet själv.

Bona 2010 05 07

Dressyr på fältet, totto var kanonfin :D Bra sätt att hitta en bra form på böjt spår är att tänka att man rider ytter bak. Då blir de feeejnt.


Bona 2010 05 06

Disciplin: Hoppning
Tränare: Annelie

Idag blev det mycket korta och lustiga vägar. Vi hoppade en bana där vi skulle styra emellan två hinder som stod jättetätt och så var de som sagt korta vägar mellan hindren. Det var svårt, jag får inte Bona att landa i högergalopp så när de var högersväng efter ett hinder hinner jag nästan inte byta innan nästa hinder kommer. De blir liksom bättre under träningens gång och när jag har blicken framåt landar hon rätt i flera fall. Sen kan hon ju inte flygande byten, ibland blir de det ändå men oftast måste jag bryta av till trav ett steg och byta galopp och det är svårt att få ner henne i trav. Jag fick lite skäll också för att jag inte utnyttjade vägarna mellan hindren och inte red galoppen utan bara lät henne traska på felställd. De måste jag skärpa mig med.
På de stora hela gick träningen bra och vi fick avsluta med att hoppa en lite kortare bana på 90-110.


Bona 2010 05 04

Disciplin: Dressyr
Tränare: Lotta Jerhammar

Fyyy va fin skrutt var idag! Så jäkla duktig asså! Hade graman på henne redan från början men behövde inte använda den en sekund, hon var så fin ändå. Vi var ensamma i ridhuset och hon var lugn! Behövde bara trava henne några varv så slappande hon av sen. När Lotta anlände skrittade vi lugnt och avspänt på långa tyglar utan problem! Kanonsnäll att lasta också både fram och tillbaks :) Lovely!

Traven var kalasfin, sådär luftig och fin att rida i och ponni var superfin och mjuk i munnen, höll formen på rakt spår, sökte sig till bettet, kunde inte vart bättre med dom förutsättningar hon har idag med tanke på styrka och utbildningsnivå. Jag berättade för Lotta att vi tänkte starta LB nästa helg så vi gjorde lite grejer inför det.

Avsaktningar och halter: Fokus på att rida henne in i halten/avsaktningen och göra dom mjuka och bra hellre än att hon ska svara snabbt. Hon hänger sig i handen i avsaktningen och det är för att jag slutar driva=driv mer! Från galopp till trav måste jag stötta henne mer in i traven genom att hålla kvar stödet på ytter så hon inte faller fram. Väl nere i trav måste jag göra fler förhållningar så att vi hittar den bra traven snabbare.

Galoppfattningar: Hon får inte springa in i fattningen. Eftersom hon inte är så stark som hon behöver går galoppen på tempo istället. Speciellt i vänster som är hennes svaga varv märks det. Jag låter henne inte springa iväg i fattningen nu men istället händer liksom ingenting. Vi skulle jobba vidare på det med ökningar och minskningar i traven innan jag fattar galopp och när hon fått galopphjälpen måste jag vänta ut henne och inte jaga in henne i galopp bara för att hon ska galoppera. En bra fattning är värd mer än tusen dåliga.

Volter: Volterna funkar relativt bra bara jag kollar vart jag ska. I vänster varv måste jag vara noggrannare med ytterhjälperna och ställa henne inåt.

Diagonalen i galopp: Boni vet vart hon ska så första delen av diagonalen går bra, efter x ungefär börjar hon dra mot kortsidan och när jag korrigerar tappar hon balansen och saktar av till trav :p Fick tipset att sikta två meter innan bokstaven vi rider mot och tänka rätt galopp hela vägen.

Fokus: Hon kommer garanterat tappa fokus på tävlingen även om hon var kanonfin idag. Soo, även om hon fladdrar iväg någon annanstans ska jag hålla mig koncentrerad på vad vi ska göra och inte på att säga åt henne vad hon inte ska göra. Damn vi får se hur de går :p

Bona - planering v. 18

Måndag: Skogen
Tisdag: Dressyrträning
Onsdag: Vila
Torsdag: Hoppträning
Fredag: Lösgörande på fältet
Lördag: Hopptävling
Söndag: Lugnt i skogen.


Förresten, har hon blivit fin eller?! Jämför den här från i vintras med den stora bilden härunder <3




Bona 2010 05 01

Boni står fortfarande på vaccineringsvila så idag fick de bli nybörjarlektion med Sussi. Båda Suss och Bona skötte sig exemplariskt. Jag hoppade upp och red några minuter när Suss ridit klart och Bona kändes sjuuukt fin, sökte sig till handen och var avslappnad. I galoppen var hon lite busig men men...

Suss och Boni

RSS 2.0