Bona 2010 02 25

Bona bus var cp idag. Först ville hon inte komma in, det var roligare att springa sig trött i snön så jag tog den lilla ponnyn först istället så fick Bona skylla sig själv att hon blev ensam. När jag släppte ut Bea igen var Bona så fruktansvärt kramsjuk att man aldrig kunnat tro hon är dum att fånga.

Ut och rida sen så tog vi en kort sväng bara, hon gick rätt hårt igår. Vi skulle rida förbi en farbror som höll på att riva ner snö från taket med en lång pinne. Bona totalvägrade gå förbi. Försökte få förbi henne och jag brukar anse mig något utav en specialist efter att ha haft Malou (världens kämpigaste arabkorsning som stannade överallt och var superenvis). Hursomhelst så satt jag av tillslut och ledde henne förbi. Då gick hon iallafall fram men tyckte det var superläskigt. Förutom den incidenten var hon jättefin och avslappnad.


Bea 2010 02 25

Idag var vi vågade och gav oss iväg på en liten skogstur (på plogade vägar, annars drunknar man om man är liten ponny). Hon är så himla duktig den där lilla skrutten! Jag tömkörde henne och vi gick på vägar vi aldrig varit förut. Hon traskar på med spesade öron ändå (får jag påminna om att hon är 3 år och är tömkörd 4-5 ggr, annars har hon inte gjort så mycket i livet), en farbror höll på att riva ner snö från taken. Honom kollade hon lite på men fortsatte gå! Och hon är så himla positiv och framåt hel tiden, kalaskul att trava tycker hon, svänga går bättre och bättre, stannar gör hon snällt men man ser att hon gärna hade fortsatt gå. Jag önskar jag var 30-40 kg lättare så jag kunde börja rida lite på henne! Försöksbarn efterlyses!

Bona 2010 02 21

Fin ponny idag, mjuk och sammarbetsvillig trots att jag inte hade några hjälptyglar. Tog en kort sväng i snön, var kalasfin i skritt och trav, i galopp blev hon hög i formen men när jag red ordentligt och inte bara släppte iväg henne gick hon i form där med. Duktig flicka!!

Bea 2010 02 18

Tömkörning idag igen. Hon är väldigt pigg och glad nu! Jag tror hon tycker det är ganska kul att ha mig springande vid sidan :p Rakt fram går hon kanon, stannar snällt och pinar på när man ber henne om det. Svänga är svårare, hon tappar bjudningen och stannar eller går runt på ett eget litet spår men jag tycker inte det behöver betraktas som ett problem än, är ju trots allt bara tredje gången jag tömkör henne tror jag! De blir nog kanon.

Bona 2010 02 18

Skogen igen... Ingen hoppning idag tyvärr... Gramantygel och superladdad ponni. Anna har ökat på kraftfodergivan lite nu och så har hon stått två dagar i sträck... Najs. Hon var påväg att skicka av mig 4 gånger. Väldigt lätt i baken, flera gånger när jag la på spöet svarade hon med att sparka bakut. Även fronten var ganska lätt, hon var påväg att backa ner i ett superdjupt dike vid ett tillfälle, jag fick lite smått panik eftersom att jag vet att hon fastnar med backen i ibland när vi inte kommer överens och ville inte dö. Så jag rött i åt henne riktigt ordentligt, tack och lov gick hon fram men då blev det såklart att hon galopperade på stället och småstegrade en stund innan hon lugnade ner sig... Sen gjorde hon en asfulgrej när jag stod i lätt sits i lite halvkass balans och bara tvärvände. Tack och lov satt jag kvar.

Annars var hon väldigt fin, när hon kommer ner i en djupare form jobbar hon verkligen på som hon ska, traven var att dö för och galoppen blev också fin. Svarade faktiskt riktigt bra för vänsterskänkeln också nu, härligt!

Lavella 2010 02 16

Disciplin: Dressyr
Tränare: Mia

Idag gick det bajs när jag red fram. Hon kändes genomriden men vi kom inte överens någonstans, blev bara långt och stelt och dåååååligt. När Mia kom var jag uppgiven. MEN, det blev bra. Bättre än sist. Fick igenom ställningen i båda varv i alla gångarter och hon blev rätt fin tillslut. Höll mest till på volten och gjorde tempoväxlingar och övergångar. Jag fattar inte vart tiden tog vägen, kändes liksom som att vi aldrig kom igång men det var nog en nyttig lektion ändå, väldigt mycket basic grejer. Nästa gång kommer det gå ännu bättre.

Att jobba på:
  • Stilla i handen! Jag plockar och glappar och drar och har mig när det inte blir bra. Jag vet att det inte ska vara så, det bara blir. STILLA med jämn kontakt. Får bättre hand om jag höjer den ganska mycket (...för då hamnar handen där den borde vara...)
  • Skänklarna på plats! Glömmer gärna bort att rida med benen och då rider jag med händerna istället. Kvickare ska jag bli också.
  • Koordinera hjälperna! När jag vill få igenom ställningen tar jag gärna till tygeln först men: skänkeln ska förekomma! Innerskänkel, SEN innerhand. Börjar ponnihest glappa eller bita sig fast ska högerskänkel driva fram till högerhand, och vänsterskänkel till vänster hand. I galopp behöver jag lätta i innerhanden eftersom jag blir hängande där. Idag kändes det som att jag fick igenom ställningen i vänstervarv när jag la på ytterskänkeln. Diskuterade detta med Mia och hon sa att jag hade rätt men att om jag inte är med och parerar med innerskänkeln blir det bara en sluta av det och sen rättat hon ut sig igen. Bogen måste ut!

Bona 2010 02 15

Ännu ett ridpass i skogen men idag försökte jag jobba henne iallafall. Där det gick red jag på volter med henne och försökt rida henne till jämnt stöd på båda tyglarna och att hon svarar för båda skänklarna. Damn det är svårt, får inte fram henne till högerhanden och hon vill inte gå fram ordentligt för vänsterskänkeln så det är ett helvete att få ordning på det. På volterna varierade jag ställningen inåt, utåt och rakt och försökte vara stilla i handen och korrigera henne med skänklarna. Jag sitter gärna och grejer mycket med händerna och dels glappar jag endel i kontakten då och släpper iväg henne och dels glömmer jag bort skänklarna. Hon var rätt tittig så jag fick rida henne i öppna typ hälften av volten och det förstörde min plan lite men något bättre blev det iallafall. På grusvägarna där det inte går att lägga volter gjorde jag mycket "slarviga" skänkelvikningar för att få igenom ställningen ordentligt. Då överraskade hon mig och var kanonfin undan vänster men assvår undan höger och försökte springa före med bakdelen.

I galoppen jobbade vi vidare lite på byten och gissa vad!! Hon gjorde två rena byten idag!! Haha men jag tror inte hon fattade riktigt vad som hände så vi får väl se hur det ter sig.

Bea 2010 02 15

Lilla ponny har varit superduktig idag! Började med att hänga och sitta lite på henne i stallet och det har vi gjort ganska mycket nu så det var nemas problemas. La på skänkeln för första gången idag och ville bara ha en reaktion från henne. Jag fick hjälpa till och smacka lite på henne och då tog hon ett distinkt steg framåt :p

Sen var det tömkörning och vi fokuserade mest på att hon skulle gå fram när jag bad henne och sakta ner eller stanna när jag bad om det. Kalasduktig, hon har inte ifrågasatt någonting än. Travade för första gången idag också och hon fattade jättefort vad som gällde och verkade tycka det var ganska kul. Höll bara på 5-10 min och hon skötte sig exemplariskt!

Bona 2010 02 14

Jag börjar älska snön lite mindre än jag gjort hittills. Eller inte snön i sig men att den är 1 m djup och ligger överallt och att det inte finns något ridhus i Nykil. Inte okej. Idag hade jag bara -1h på mig i stallet. Ja, minus en timme eftersom jag låg efter som fan i tidsplaneringen så de blev en kort sväng med Bonibus idag. Fast när jag väl kravlat mig upp på hästen kan jag ändå inte hoppa av förrän jag är någorlunda nöjd med dagens prestationer så de tar alltid mer tid än planen.

Som sagt är det snö ööööverallt och den är djup och tung. En liten stunds kondition/styrketräning fick hon sig idag Svarta faran men när jag föreslog att vi kunde göra lite travvolter på fälten trots snön sa hon att vi inte riktigt var på samma våglängd. Då kom jag på den fantastiska idén att rida fram och tillbaks på en plogad grusväg inte allt för långt från stallet. Då kom Bona på den fantastiska idén att låtsas allt var jätteläskigt på grusvägen så det som kändes som en hyfsad idé blev snart en dålig idé. MEN, alla vet att man ska hantera hästarna med hjärna och inte muskler eftersom hjärnan är det enda vi har att överglänsa hästarna med, så tillslut blev det iallafall några etapper med vad som skulle kunna anses vara en häst i form.

Det var roligt iallafall idag, jag fokuserade mer på att hon skulle gå på framåt ordentligt snarare än att hon gick på tygeln och hon blev ASFIN en stund! Satte lite tryck i henne i traven, som en ökning bara fast lätt henne gå kvar i ökningen men inte som en ökning. Eh? Anywho, GAH efter ett par steg i det här fina så bara... Asså det var magiskt! Så himla rund och fin i formen, jösses det var en miljontrav vill jag lova och det var nästan lika fantastiskt som att tölta med Jorm (om det är någon som vet hur det är ;). Mitt smile var iallafall likadant. Helt fantastiskt!!

Just de! Idag gjorde hon ett byte!! Inte perfekt eller särskilt bra överhuvudtaget men likväl ett byte!!

Sen var det möte på Heda och nu har vi signat upp till Div III-lagen i både hoppning och dressyr :p Haha.

Bea 2010 02 12

Eftersom jag håller på ganska mycket med Bea nuförtiden förtjänar hon en egen kategori. Hon är sällskapsponni åt Bona och vi är på gång med inridningen av henne. Hon har utställningsstam också så eventuellt ska hon ställas ut i år men jag har ingen koll på hur det fungerar med sånt så det får hennes ägare arrangera isåfall :p

Beata
2007
Shetlandsponny

Bona 2010 02 11

Disciplin: Hoppning
Tränare: Annelie

Är hon bäst eller? Anna jobbade idag så jag fick åka själv om jag ville hoppa idag. När jag började rida ponnyskrutten i september förra året tog det två personer 75 min att lasta åbäket. Idag, tog det en (ensam) person 5 sekunder att lasta prinsessan. Bäääst! Hoppningen gick kanon, började med ett lågt räcke med travbom innan och efter det en oxer ur en kort sväng. På räcket ville ponnyskrutt hoppa av åt vänster hela tiden så vi trixade lite med bommen och la den högre på vänstersidan men hon tyckte tydligen det var lättare att hoppa 30 cm högre än att hoppa av rakt :p Knäppis. Sen blev hon iallafall fin toto. Sen biide de en liten bana med fokus på bra vägar och tempo. Som vanligt med andra ord :p Fick inget bra tryck i galoppen så på 2an blev de 3,5 språng istället för 3 ett par gånger innan jag fick till det. Sen blev det också bra. Det börjar bli lite bekvämt nu. Vart är "Nu ska ni hoppa den här oxern på 3 m"-ångesten?


Bona 2010 02 10

Disciplin: Dressyr/skogen

Idag blev det graman, nu får de va slut på dumheter tycker matte. Ponni var fiiiiin!! Älskar att hon bara fattar "Okej nu måste jag koncentrera mig" så fort man får på gramanen. Får man henne bara med sig så behövs den inte mer sen. Lite svår i vänstersidan fortfarande men det var sååå mycket bättre än igår. Passade på att öva lite mellantrav idag när hon var snääll och hon var såå duktig!! Man bara känner hur hon trycker på och länger sig i ökningen! Fiiiina häst. Finare än Vellsor när hon vill :p tycker jag iallafall men jag kanske är lite partisk. Det blev ganska mycket galopp, det är dags att hon lär sig byten tycker jag (hopphäst 14 år...) så vi gjorde en massa enkla byten. De går rätt bra men hon är inte med på flygande byten än. Ibland får vi till ett flygande på frambenen men korsgalopp duger icke :p Hon var iallafall fin och gjorde kalasfina övergångar mellan skritt och galopp och tillbaks. Bästaste flickan. Lite skänkelvikningar på hemvägen och då blev hon ännu finare. Vi SKA debutera LA i år med godkänt. Så är det bara.

Lavella 2010 02 10

Disciplin: Dressyr
Tränare: Mia

Idag gick det bajs. Vi kunde knappt göra något vettigt eftersom jag inte fick loss ponni i högersidan så vi kom inte riktigt till ridning. Det känns veeerkligen när Hanna inte ridit på länge. Eller ja, 3-4 dagar någonting. Traven är fin och där kommer jag åt henne hyfsat iallafall i båda varven men i galoppen... Asså i vänstervarv är hon typ fin men hon hänger fortfarande i högertygeln och håller balansen i den typ och så har man inget i vänsterhanden istället. i Högervarv är vi tillbaks där vi började ungefär à la Fullt ös medvetslös. Tillslut, lyckades jag få igenom ställningen iallafall och kunde rida henne i en ganska samlad galopp men FUCK va man fick jobba för det!

Lösgörande övningar fick vi iallafall träna på och här är en som var väldigt effektiv
En planerat "slarvig" skänkelvikning är bra för att verkligen få ut ytter framben, alltså det ledande i skänkelvikningen. Vi gjorde dem på diagonalen och man ställer hästen ganska kraftigt i rörelsen och fokuserar på att flytta framdelen i sidled och lämnar bakdelen att sladda efter litegrann. Väldigt eftektivt för att få igenom böjningen i hela kroppen på hästen. När man gjort ett par stycken slarviga kan man göra ett par "ordentliga" och då flyter allt på som smör! Kanon! Det är också lättare att hålla kvar den kraftiga ställningen när man kommer ut i hörnet efter skänkelvikningen.

Lavella 2010 02 09

Disciplin: Dressyr

Idag skulle vi ridit för Mia med det var tjockt med hästar i ridhuset så de får bli imorgon. Samma problem med Lavella som Bona; hon hänger sig totalt i högerhanden (fast på Bona är de i vänster) och är assvår att lösgöra. Eftersom jag ridit Bona innan var jag rätt orkeslös och kände mig bara uppgiven när Vellsor började kämpa emot hon också. Men, först försökte jag hitta en bra trav och sen blev det lite öppnor, ökningar och skänkelvikningar i det. Sen jobbade vi med galoppövergångar större delen av passet, massor med fattningar och avbrott och hon blev faktiskt fin OCH lösgjord!! Härligt! Jag får inte kläm på övergången galopp till trav, saktar liksom av i fel moment så hästen faller fram in i traven och stannar upp. Ingen mjukhet här inte. Får se om Mia kan hjälpa mig med det imorgon.


Bona 2010 02 09

Disciplin: Skogen

Vi måste komma igång med redig träning nu om de ska bli någon tävlingsdebut! Och det är bara snö överallt och lååångt till närmsta ridhus så nu är de nog 3-4 veckor sen vi gjorde något som skulle kunna liknas vid ett riktigt dressyrpass. Ponnihest har fallit tillbaks i sin gamla stelhet nu känns de som och hänger sig i vänsterhanden. Idag var vi ute i skogen (eftersom det bara är där det går att rida) och det är inte kul att försöka lösgöra henne med bara raka vägar och fält med alldeles för mycket snö på. Fokuserar mer på styrka och kondition nu helt enkelt för det är ungefär vad som finns att välja på. Imorgon får hon gå på graman för tankarna är på helt fel ställen nu.


Bona 2010 02 04

Disciplin: Hoppning
Tränare: Annelie

Kanonträning idag!! I början var ponny väldigt motig i vänstersidan men Annelie hjälpte mig lite så blev det iallafall bättre. Jag fastnar gärna i vänsterhanden när jag inte får loss henne och då låser hon sig bara, men med mjuka ledande tygeltag så ger hon med sig. Vi började med att hoppade två räcken på böjt spår med fokus på att inte låsa handen och rida en bra väg emellan. Bona var bäst såklart. Sen la vi på en trippelbarr som var GIGANTISK!! Jag trodde inte vi skulle hoppa den alls och när Annelie började fixa med bommarna höll jag på att avlida. Upp till bevis, böjda linjen gick kanon, vägen till trippeln blev bra och på anridningen tänkte jag bara "Titta bortom hindret, titta bortom hindret!". Vi kom över utan att dö och då var jag så lättad att jag kramade Bona innan vi ens hann sakta av och berömde henne massor! Annelies svar på mitt beröm till Bona var "Ja de kan man verkligen säga!" så jag antar att det var bra :p Upprepade övningen en gång och efter det hoppade vi en studsserie med 7 hinder. Bona var återigen bäst och idag var jag till och med tillräckligt sansad för att lyckas rida henne rakt igenom serien. Gah helt fantastiskt! Bara kanonfint rakt igenom! Bästaste Bona.


Bona 2010 02 01

Disciplin: Skogen

Bona har bara fått lalla omkring nu de sista dagarna och konstigt nog är det då de största genombrotten befästs. Dels har hon blivit så himla fin! Inte alls sådär bråkig och jobbig som hon var förut, allt har bara vänt på en femöring och är helt underbar! Ute kan man bara korta tyglarna så sänker hon huvudet, hon är mjuk i munnen och sidorna och det går att rida henne i låg form även på rakt spår även om man inte värmt upp på volt!! Helt underbart och det känns så himla bra! Visst att hon drar upp huvudet och kollar på grejer ibland men generellt så är hon verkligen FIN nu!!

Själv har jag fått två uppenbarelser;
1) Jag vet hur man får igenom ställningen nu. Förut har jag varit mycket för att flytta bakdelen utanför spåret på volt genom att föra bak inneskänkeln och ta i yttertygeln. Vad som händer då är egentligen att hästen springer på tvären med rak kropp och det jag vill uppnå är böjning och mer stöd på yttertygeln. Nu håller jag istället bogen på plats, eventuellt anpassar dess spår efter bakbenens (när rumpan sladdar ut) så att hästen fortsätter att spåra. Det är galet vilken skillnad det är på hästen då! Stöd på ytter, lätt i inner, böjning genom hela kroppen och tassarna på rätt plats! Därifrån kan man flytta bakdelen utanför ett par steg men utan att låta hästen räta ut kroppen då!

2) Jag kan göra en riktig förhållning. Förut ville jag att hästen skulle svara direkt och stanna upp ganska abrupt men inte så kraftigt. Formen på hästen blev visserligen kortare men genom att svanka istället för att spänna magmuskulaturen. Nu har jag fått mer förståelse för vikten av att hålla om hästen och det blir stor skillnad på förhållningarna då. Nu tänker jag att huvudet ska gå nedåt och ryggen upp i förhållningen, lite som att skänklarna markerar att hästen ska skjuta rygg och det går faktiskt igenom! Bona var kanonfin idag när jag tänkte så och koncentrerade sig faktiskt bättre dessutom.

Dåligt vs bra

Jämför man bilderna tycker jag nästa man kan känna att en förhållning på häst 1 skulle resultera i att bakdelen halkar efter ännu mer medan häst 2 skulle komma ihop sig på ett riktigt sätt.

RSS 2.0