Bona 2010 03 25

Disciplin: Hoppning
Tränare: Annelie

Framridningen gick bra idag, hon var väldigt spänd i början men lugnade ner sig och började frusta (=avslappnad) innan Annelie kom och hjälpte till. Red volter runt hindren som jag fått tips om tidigare och det blev bra :) Hon är inte så svår att lösgöra nu heller men är liksidig.

När Annelie kom fick vi trava på en volt över bommar och skulle ha hästarna böjda genom kroppen över bommarna. Först fick vi gå på en stor volt och sen skulle vi hitta en liten liten volt mellan hindren som stod framme istället. Till en början kunde jag rida henne ställd över bommarna men bakdelen sladdade utanför spåret och hon ville gärna räta ut sig över bommarna. Efter ett par varv fick vi sakta av till skritt och fortsätta rida över bommarna och sen komma igång i trav igen men då var avståndet längre mellan bommarna. Övningen syftade till att hästarna skulle bli uppmärksamma själva och se vart dom satte fötterna. Efter att vi hade skrittat märktes det faktiskt att de kollade lite extra vart bommarna låg och att dom behövde längra sig lite för att komma igenom.

Sen fick vi göra samma sak på en större volt i galopp och det var inga problem. Bona är bäst.

Dags för att hoppa sen, i vänster varv kom vi i galopp och vände snett igenom. Precis innan man kom ut till väggen stod ett studs med två hinder. På kortsidan var det avsaktning till trav och halvt igenom till en 5,5:a. Direkt efter den på bruten linje vände man upp till en kombination med oxer och ett galoppsprång till räcke ut mot mitten på kortsidan och därifrån skulle vi svänga höger. Sista svängen var obehaglig första gångerna, eftersom den kom verkligen precis efter hindret så de blev ett par försök med två galoppsprång i kombinationen innan jag vågade rida på ordentligt. Sista vändan vi red gick iallafall sjukt bra och 5,5:an låg på ca 1 m!! Wiii!!

Att tänka på: Slappna av, andas, låt Bona göra jobbet.

Bona 2010 03 23

Disciplin: Dressyr
Tränare: Lotta Jerhammar


Välbehövlig träning för första gången på typ 2 månader :p Vad vi skulle uppnå var lösgjordhet och ärlighet på båda tyglarna. Lotta tyckte att Bona travade utan egen balans och kompenserade det genom att springa fram till handen. Så, jag fick rida henne i en väldigt långsam trav för att hon skulle gå med egen balans och om hon spände till skulle jag ta ner tempot mer. Hon måste lära sig att man travar med egen balans.

Hon var som alltid väldigt hög i formen men jag fick tipset att tänka att undersidan av halsen skulle vara avspänd och då blev det faktiskt bättre. Vidare ville vi som sagt få henne ärlig på båda tyglarna och jag tyckte hon kändes rätt lösgjord i sidorna innan men hon behöver kommer över mer på högertygeln. Om hon stack iväg med ytterbogen fick vi lägga en 10 m-volt ut från volten och ställa över henne på andra sidan, och sen skulle jag behålla den känsla tillbaks in på den stora volten.


Bona Tomas Torgersen-kurs 2010 03 21

Tränare: Tomas Torgersen
Disciplin: Hoppning

Idag fick vi rida i en unghästgrupp vilket var väldigt tråkigt. Det blev jättemycket väntetid och allting anpassades efter pluttarna. Vi fick lite "egentid" på slutet tack och lov så de kändes ju som en liten tröst men det hade nog absolut varit roligare och mer givande att rida i en bättre grupp.
Framridningen iallafall var över bommar på böjt spår i skritt och trav. Svårt som vanligt att få igenom ställningen i vänstervarv och ännu svårare över bommarna. Resten har ni på filmen så varsegoa!


Att jobba på: Behålla känslan från sista rundan! Mjuka händer, avslappnad, framåt galopp. Var verkligen perfa!!

Bona Tomas Torgersen-kurs 2010 03 20

Tränare: Tomas Torgersen
Disciplin: Hoppning

Framridningen började med att vi fick släppa stigbyglarna och bara skritta runt på en volt med hästarna, på den öppna delen av volten skulle vi kolla av att de gick undan för innerskänkeln. Samma sak sen i trav och galopp och viktigt var att framdelen ledde rörelsen och att hästen gick fram lika till båda tyglarn. Och såklart stor vikt vid att hästarna skulle gå avspänt men med anspänning.

Hoppningen sen var många korta vägar och böjda spår. Jag tyckte det var väldigt roligt och det gick faktiskt riktigt bra. Försöker komma ihåg vad vi red för vägar nu men det är helt blankt i huvudet... Tror det var såhär:

"Uppvärmningen" var något i still med detta, hoppa oxer och direkt efter var man tvungen att vända innanför ett annat hinder och hoppa ett räcke snett.


"Banan" bestod av serie på medellinjen med kryss, studs till räcke, ett galoppsprång till oxer. Därefter böjt spår ut över oxer, ur nästa hörn riktigt kort sväng till oxer som man fick ta lite snett för att få bra väg till en kombination som kom på böjt spår efter oxern med räcke in och två galoppsprång till oxer. Sen tror jag det var räcke och 90 ° tillbaks över oxern och sen snett igen över oxer och tre galoppsprång till räcke. Finito.


Att jobba på: Sista rundan kändes bra, den var avslappnad och okomplicerad och den känslan skulle jag behålla till imorgon. Om jag spänner mig ska jag tänka på andningen och bli mjuk i handen i anridningen. Dessutom var jag lite snabb med handen i sprången och skulle tänka på att vara mjuk genom hela språnget.

Bona 2010 03 13

Skogen som vanligt och Bona var kanonfin! Rider henne på graman ute fortfarande eftersom hon blir så ofokuserad annars men idag behövdes den inte så mycket och hon var så himla lösgjord och fin!! Kunde rida henne i sluta både för vänster och höger utan att hon gick emot skänkeln och de var inga problem att ställa henne till vänster. Snacka om att det gått fort att få fram henne till högerhanden sen jag red för Hanna! Tror jag har suttit på henne kanske 4 gånger och det är helt absurt vilken skillnad det är! Tror övningarna vi gjorde på framridningen på hoppträningen i torsdags fick henne lite mer avslappnad även idag.

I traven blev det lite skänkelvikningar sin var fina, hon går bättre undan vänster än höger tycker jag, får inte riktigt ut vänster fram där. Sen blev det mycket galopp eftersom tanken var att det skulle vara ett konditionspass idag (vilket inte gick så bra för att underlaget var så trist) och vi gjorde endel fattningar från skritt, enkla byten och tempoväxlingar. Enkla bytena är fina nu, ibland fattar hon och byter flygande men oftast inte. Men jag tror det är pågång, känns som att jag har lite bättre koll på vad jag gör.

Bona 2010 03 11

Disciplin: Hoppning
Tränare: Annelie

Idag kände jag mig väldigt privilegierad. Världens bästa tränare höll lektion trots att det bara var jag som skulle rida vid 17 och jag inte kunde senare. Världens bästa Casandra följde med och supportade och filmade totalt 30 min! Det är lång tid att hålla i en kamera. Och såklart världens bästa Bona som är helt underbar.

Jag är lat idag så jag orkar inte skriva något om ridpasset mer än att jag som vanligt måste rida på framåt och inte i någon mesig b-ponnytakt och försöka komma ihåg att se vägen så att ponnyhäst landar i rätt galopp. Och btw, Annelie tyckte vi kunde starta 1 m! Eller hur tänkte jag men det känns ju kul att någon tror på ens förmåga, även om den är väldigt begränsad än sålänge :) Lastade Bona själv också förresten både dit och hem!! Fina flickan!



Bona 2010 03 04

Disciplin: Hoppning
Tränare: Annelie

Väldigt rolig men otroligt svår hoppträning idag. Det märktes verkligen att jag inte hoppat på länge.

Först och främst var Bona rabiat så fort vi kom in i ridhuset! Jag menar verkligen galen! Jag kunde inte spänna gjorden för att hon bara for omkring, jag kunde inte sitta upp för hon var mer i luften än på marken. Och eftersom jag inte kunnat spänna gjorden låg sadeln helfel när jag väl kom upp så jag fick sitta av igen. Men tillslut så.

Sen var Bona fin när hon varvat ner ett hekto. Efter uppvärmningen en lite uppmjukande hoppning red vi dessa två "banor".

Blå: Travbommar, fatta galopp direkt efter och ett räcke på bruten linje. Oxer kort ur hörnet, sakta av till trav och tillbaks över travbommarna på bruten linje, fatta galopp, hoppa kombination på två språng med trippelbarr in och räcke ut.

Röd: Oxer på kort sväng ur hörnet, galopp på bruten linje till ny oxer, hoppa kombination på två språng med trippelbarr in och räcke ut och avsluta med trekombination med kryss in, tre galoppsprång till en bred oxer och ett galoppsprång till räcke ut.

I början av passet hade jag väldigt dålig galopp och vi fick världens sämsta språng på den första oxer. Efter det skärpte jag mig och sen gick den bra och det blev inga extrasteg innan hindren eller så. MEN, sista kombinationen... Ojojoj den hade jag allvarliga problem med. Första gången vi hoppade den hade jag lite dödsångest för alla avstånd såg så långa ut så jag försökte intala mig själv att jag skulle gasa igenom den eftersom jag vet att det är då det blir bra. Full rulle in mot den, första till andra blir perfa med tre galoppsprång, andra till tredje blir bajs, gång på gång på gång. Jag fick verkligen inte till det och vi red på 1,5-2 språng varje gång. Mental spärr deluxe inställd på att 1,5 är det perfekta antalet språng att få in. Till och med när vi vände på det hela och tog kombinationen från andra hållet blev det dåligt på den korta sträckan och perfekt på den andra. Men då kände jag att galoppen stannade av lite mot första hindret och där är nog Bona lite delaktig hon också.

Jobba på: Sluta rida i ponnytempo. Fortare måste det gå! Rida i samma galopp HELA TIDEN! Fatta nån gång ungjävel (och då syftar jag på mig och inte ponni för ponni är bäst). Rid i uppförsbacke. Jag tror det blir för långt för oss för att jag hamnar i nedförsbacke och bromsar ner. Sänk händerna så att dom inte blir bromsande.

Bona 2010 03 03

Skogen idag med ponniskrutt, försökte ta till mig det Hanna sagt när jag red Lavella igår och provade samma sak på Bona eftersom problemet är dessamma på båda hästarna fast i olika sidor. Det funkade ganska bra faktiskt, kan ju i princip bara rida på raka spår eftersom det är skogen som gäller nu men växlade mellan att ha henne höger- resp vänsterställd och hela tiden fokusera på att inte låta henne skjuta ut vänsterbogen, och om hon gjorde det korrigera med SKÄNKELN. För min egen del måste jag befästa att ta till väntserskänkeln innan jag börjar plocka med vänsterhanden. Jag tyckte att hon blev bättre mot slutet men det är mycket jobba och man känner inte lika tydligt på henne när det är bra. Men jag tror vi är på rätt väg. För övrigt gjorde hon fina galoppfattningar, skänkelvikningar och tempoväxlingar. Dags att börja jobba på allvar med dressyren om de ska bli någon lagdeltagande :p


Lavella 2010 03 02

Idag fick jag hjälp av Hanna när jag red och det var riktigt nyttigt, är nog väldigt värdefullt att ha hjälp av någon som känner hästen så bra, även om Mia också är duktig. All fokus på att hon skulle gå jämnt fram till båda båda tyglarna, hon hänger sig som bekant i högerhanden och skjuter in bogen så första målet var att få bogen på rätt plats och få över stödet på högerhanden. Istället för att "dra" loss henne i innersidan så skulle jag ta till högerskänkeln varje gång jag kände att jag ville ta i högerhanden, och såklart fånga upp det på vänsterhanden. I vänster varv började jag med att rida henne utåtställd tills jag kände att jag kunde kontrollera att bogen inte försvann ut åt, då fick jag ställa henne inåt och så fort hon var påväg bort ställa utåt igen. Det var jättesvårt och fruktansvärt jobbigt men tillslut gick det. Inte kanonkalas men så mycket bättre än det har varit sista tiden och jag känner att jag har lite mer kolla på vad jag gör nu.


Ny film, jämför med denna: Klickeliklicka. Sitsen är bättre va? Och det är en smula mer kontrollerat allting tycker jag.

RSS 2.0